Huiszoeking

Een huiszoeking betreft een onderzoeksmaatregel waarbij men een inbreuk pleegt op uw recht op privéleven, met name de onschendbaarheid van de woning. 

De onderzoeksmaatregel is slechts in bepaalde gevallen toegestaan: 

  • Met huiszoekingsbevel door de Onderzoeksrechter
  • Met toestemming
  • Op heterdaad

In onderstaande wordt reeds een summiere uitleg gegeven omtrent de verschillende soorten huiszoekingen. 

Deze zijn streng afgebakend en niet-naleving hiervan kan tot onrechtmatig verkregen bewijs of procedurefouten leiden. 

U kan steeds Parmentier Advocaten contacteren teneinde uw specifieke zaak voor te leggen. 

 

De huiszoeking met huiszoekingsbevel door de Onderzoeksrechter

De regel stelt dat een huiszoeking als dwangmaatregel enkel kan plaatsgrijpen wanneer de Onderzoeksrechter de absolute noodzaak hiertoe ziet in het kader van het gerechtelijk onderzoek. 

De Onderzoeksrechter zal een bevel tot huiszoeking verlenen. Op dit bevel staat de plaats van huiszoeking en het misdrijf waarvan u verdacht wordt, vermeld. 

Zowel de Onderzoeksrechter, als de aangewezen officier van de gerechtelijke politie kan de huiszoeking uitvoeren. 

Belangrijk is dat de huiszoeking met bevel van de Onderzoeksrechter enkel kan plaatsvinden tussen 05u00 ’s morgens en 21u00 ’s avonds. Om het “verrassingseffect” in de hand te werken, zullen de meeste huiszoekingen ’s morgens vroeg plaatsvinden. 

Werd u geconfronteerd met een huiszoeking en bleef u verbijsterd achter? Twijfel niet om Parmentier advocaten te raadplegen teneinde u bij te staan. 

 

 

De huiszoeking met toestemming

Een eerste uitzondering op de huiszoeking met bevel is de huiszoeking mits toestemming. 

Hierbij zal de bewoner van het huis (of iemand die gemachtigd is) toestemming geven. Het betreft geen dwangmaatregel. Dit heeft als gevolg dat het geven tot toestemming niet kan verplicht worden.

De toestemming dient steeds schriftelijk en voor aanvang van de huiszoeking te gebeuren. Indien eerst mondeling wordt toegestemd en pas nadien een schriftelijke toestemming wordt gegeven, is de huiszoeking nietig. 

Daarenboven dient de toestemming vrijwillig en met kennis van zaken te gebeuren. 

Belangrijk is dat in dit geval de huiszoeking op elk ogenblik kan plaatsvinden, dat wil zeggen ook tussen 05u00 ’s morgens en 21u00 ’s avonds. Dit in tegenstelling tot een huiszoeking met bevel van de Onderzoeksrechter. 

Stemde u in tot een huiszoeking en bleef u verbijsterd achter? Twijfel niet om Parmentier advocaten te raadplegen teneinde u bij te staan. 

 

 

De huiszoeking op heterdaad

De tweede uitzondering op de huiszoeking met huiszoekingsbevel is de huiszoeking op heterdaad. 

Hierbij dient er spoedig een huiszoeking te gebeuren. Er is in dit geval geen tijd om te wachten op het huiszoekingsbevel van de Onderzoeksrechter. 

Zoals “heterdaad” zelf aangeeft, zal de huiszoeking plaatsvinden tijdens of vlak na de vaststelling van strafbare feiten door de politiediensten. Er is in dit geval geen toestemming nodig. 

Er dient er op toegezien te worden dat de heterdaadprocedure niet te ruim geïnterpreteerd wordt teneinde een huiszoekingsbevel te omzeilen. 

Parmentier Advocaten zal u bijstaan teneinde u te adviseren omtrent het correcte verloop van de huiszoeking en de verdere opvolging van uw dossier.